Schone lucht voor iedereen!
Voor info bel: 085 400 1003 of email onsnlde

Wat zijn bacteriën?

Bacteriën zijn microscopische kleine, eencellige micro-organismen. Ze kunnen alleen aan de hand van een microscoop bekeken worden.

Een bacterie valt onder de prokaryoten, dat betekent dat een bacterie geen celkern heeft. Het DNA wat zich in de cel bevindt bestaat meestal maar uit één chromosoom. Naast het DNA heeft een bacterie vaak ook plasmiden in zich, die ook genetische informatie bevatten. Bacteriën kunnen met elkaar informatie delen door het uitwisselen van deze plasmiden. Hierdoor recombineren de bacteriën, wat inhoudt dat er op deze manier steeds nieuwe bacteriestammen kunnen ontstaan.

Bacteriën kunnen zichzelf vermenigvuldigen door middel van binaire deling, een handeling met een snel verloop.

Veel verschillende soorten bacteriën zijn overal en altijd aanwezig. Veel van deze soorten zorgen overigens niet voor problemen, maar sommige kunnen tot ziekteverschijnselen bij mens en dier leiden. Dit soort ziekteverwekkers worden ook wel pathogenen genoemd. Bij de celstofwisseling van bacteriën kunnen stoffen ontstaan (toxines) die schadelijk zijn voor mensen en dieren. Hierdoor kunnen ziektes ontstaan zoals de pest, tetanus of cholera.

Bacteriën kunnen zich makkelijk verspreiden via mensen en dieren, ook als de drager zelf geen last van de bacterie heeft. Overdracht gaat dan vaak via bloed, urine, ontlasting of speeksel. Een simpele verkoudheid kan dus al een goed startpunt zijn voor een bacterie om zich snel te verspreiden. 

Wilt u voorkomen dat bacteriën zich snel kunnen verspreiden en voortplanten? Denk dan eens aan een lucht- en oppervlaktereiniger op basis van UV-C licht. Door deze apparaten wordt de lucht geioniseerd, waardoor geladen deeltjes bacteriën uit de lucht en op oppervlakten onschadelijk maken.